Idegenforgalmi Szakkönyvtár

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Könyvajánló
E-mail Nyomtatás PDF

Leél-Össy Szabolcs: Kristálybarlang a nagyváros alatt : A budapesti József-hegyi-barlang . — Szeged : GeoLitera, 2014.

"A József-hegyi-barlang Budapest II. kerületében, Szemlőhegyen található. A környéken mintegy hatvan másik barlang is van (közülük a nagyobbak, a teljesség igénye nélkül: Pál-völgyi, Mátyás-hegyi, Felhévízi, Ferenc-hegyi), azonban ez az egyetlen kristálybarlang, ráadásul Magyarországon a kilencedik legnagyobbnak számít 5677 méteres ismert hosszával. A József-hegyen a nyolcvanas évek elején két lakótelepet kezdtek el építeni. 1984 január végén az egyik épület alapozásakor egy gömbfülkét találtak az építtetők. A hideg időben a feltételezett barlangból páraoszlop emelkedett a magasba. A budapesti barlangászok közül több tucatnyian kezdtek dolgozni a helyszínen, de sokáig nem találtak semmi említésre méltót. Számuk gyorsan fogyott, egy hét múlva már csak a Rózsadombi Kinizsi SE tagjai folytatták a kutatást Adamkó Péter és Leél-Őssy Szabolcs kutatásvezetők irányításával. A 10 fős csapat két hónapos kemény munka után, április 2-án ért le mintegy 30 méter mélyre, elérve a járatrendszer legmagasabb pontját. Az év végére már mintegy két kilométernyi járatot sikerült felfedezniük. A rákövetkező két évben 4 kilométer fölé nőtt az ismert járatok hossza.1986 után, 10 év alatt 5,5 km-es lett a barlang, de a kutatók még további 10–12 km-nyi potenciális járatot feltételeznek. A kötet szerzői a barlang feltárásának vezetői."

 


Ágh Attila: Kuba - Dél-Amerika kapuja . — [Budapest] : Kossuth Kiadó, 2015.

 

"Kubai koktélt ajánlunk! Népek, kultúrák és vallások csábító keveréke!
Ami Kubában a látogató számára a legszembeötlőbb látvány az első pillanattól fogva, az az embertípusok sokfélesége, páratlan keveréke és egymásmellettisége.
A 11 milliós ország kissé nagyobb Magyarországnál, hajlított szivar alakú, a tengertől a legtávolabbi pontja is legfeljebb 50 kilométerre van. Híres a gyönyörű, homokos tengerpartja révén, de a sziget egésze is csábítóan szépséges."


Módosítás dátuma: 2016. július 08. péntek, 07:28